Chip vs. Platan – Kingston 128 GB SSDNow V+ [Review]

de: Dragos Zaharia
16 02. 2010

Nu avem nevoie de grafice de marketing sau mai știu eu ce teste pentru a conștientiza ce suport vom alege într-un viitor apropiat (să sperăm) pentru a stoca informațiile și aplicațiile folosite zilnic. SSD-ul este clar soluția optimă din majoritatea punctelor de vedere, exceptând prețul. Momentan, raportul preț/GB al SSD-urilor cu capacități generoase depășește cu mult puterea de cumpărare a ”persoanelor fizice” fără moșteniri. Dacă afli din greșeală ori din curiozitate prețul unuia de 512GB, îți va crește instantaneu afecțiunea pentru bătrânul HDD din posesie. Deși SSD-urile de 40-64GB s-au ieftinit simțitor, echivalentul unuia în portofel încă te face să stai pe gânduri și să mai aștepți până se vor încadra în intervalul de prețuri considerat acceptabil. Totuși, dacă investești o sumă importantă într-un PC cu o configurație de ultimă oră și observi că nu este nicio diferență în ce privește comportamentul sistemului de operare și al aplicațiilor, comparativ cu o configurație de acum doi ani, situată în același segment, înseamnă că nu ai ales un Solid State Drive. Chiar dacă există pe piață SSD-uri cu capacități de până la 1TB, părerea noastră e că, la ora actuală, tot ce trece de 64GB reprezintă pură fantezie pentru utilizatorul de rând. Chiar producătorii declară că SSD-ul nu este încă pregătit să înlocuiască Hard Disk-ul, ci doar să găzduiască sistemul de operare plus aplicațiile rulate frecvent, stocarea multimedia și a altor fișiere de dimensiuni mari fiind destinată în continuare HDD-ului. Această ”găselnița” se lipește pe cei care dețin un PC Desktop, dar ce pot face cu 64GB cei care folosesc exclusiv un notebook?

 

Ce ar trebui să știți înainte de a cumpăra un SSD?

– Cât spațiu vă ocupă sistemul de operare și aplicațiile/jocurile care au nevoie de optimizare. E posibil ca 64GB să vă depășească necesarul.

– SSD-ul să suporte TRIM. Pe scurt, această facilitate păstrează performanțele (citire-scriere) pe toată durata de viață a SSD-ului și îi scade uzura. Windows 7 are suport nativ pentru TRIM (în modul AHCI), pe când OS-urile Microsoft mai vechi (XP, Vista) au nevoie de soft adițional.

– Formatul SSD-ului. Deoarece acestea sunt comercializate în diferite formate (2.5”, 3.5”, PCI-E, MINI PCI-E), va trebui să aveți grijă ce comandați. Cel de 2.5” are dimensiunile unui HDD de laptop, 3.5” are dimensiunile unui HDD Desktop, iar cele PCI-E, MINI PCI-E sunt practic plăci care se montează pe placa de bază a Desktop-urilor.

– Conținutul pachetului în care vine SSD-ul. Dacă alegeți formatul 2.5” pentru un desktop și SSD-ul nu are un kit de instalare pentru bay-ul de 3.5”, vei fi nevoit fie să-l ”atârni” prin carcasă (ori să-l prinzi cu scoci… mai bine nu).

– Un conector plus un cablu de date SATA II, o alimentare SATA/Molex+adaptor și un loc liber în HDD bay-ul carcasei. (dacă alegeți un kit pentru Desktop, ar trebui să găsiți în pachet cablul de date SATA și adaptorul).

 

Această scurtă incursiune în lumea SSD-urilor nu ar fi completă fără prezentarea unui individ din această categorie. Invitatul nostru a fost Kingston 128 GB SSDNow V+ Performance Upgrade Kit (SNVP325-S2B/128GB), model ce face parte din seria V+, scoasă recent la înaintare la prețuri destul de atractive.

 

Ambalaj și conținut

Având în vedere că la cumpărare plătești fără comentarii și ambalajul, iar tehnologia ce stă la baza SSD-urilor este în continuă evoluție, ne așteptam la mai multe informații disponibile direct pe pachet, nu doar conținutul acestuia printat în șaptesprezece limbi. La capitolul date tehnice, instrucțiuni de montare și setări BIOS, nici conținutul pachetului nu stă mai bine, singurul manual fiind disponibil pe CD așa că dacă nu te miști bine cu șurubelnița ar fi indicat să urmărești tutorialele de aici pentru a finaliza instalarea înainte să fii prins de consoartă că ”iar ai băgat bani în calculatoru ăla nenorocit?… și în farfurii zburătoare?”. Pe partea economică, accesoriile sunt de nota zece, SSDNow-ul V+ de 2.5” venind tu tot ce îți trebuie pentru a-l monta într-un desktop: cablu de date SATA, adaptor alimentare molex-SATA, adaptoare pentru prindere (2.5”-> 3.5”), șuruburi, CD (manual, soft pentru clonare Hard Disk) și, ce ne-a plăcut cel mai mult, un hdd-rack extern de 2.5” pe USB.

 

 

Prezentare produs și teste

Drive-ul are dimensiunile unui hdd notebook (69.85 x 100 x 9.5 mm), 84 grame, un consum de numai 2.6W (0.15W idle), 1.000.000 ore MTBF (mean time before failure) și o garanție de trei ani. Cei 2.6W (rog cunoscătorii să treacă cu vederea pentru a nu se simți insultați) se traduc astfel: reducerea căldurii disipate și a facturii la curent, creșterea autonomiei notebook-urilor. Fiind o unitate bazată pe chip-uri MLC NAND (multi-level cell) nu are componente în mișcare precum HDD-urile (platane, ace de citire) de aceea nu trebuie să îi anunțați dispariția dintre cei vii dacă vă scapă din mână, rezistând la șocuri de până la 1500G. De asemenea, reprezentantele seriei V+ beneficiază de suport TRIM out of the box fără a fi necesar un firmware update. SSD-ul are la dispoziție interfața de comunicare SATA II (3.0 Gb/sec), dar este compatibil și cu SATA (1.5 Gb/sec). Alimentarea se face printr-o mufă SATA și necesită doar 5V (500mA), tensiune ideală și pentru rack, alimentarea făcându-se direct prin portul USB 2.0. Pe drive se mai găsesc patru pini a căror funcție nu am găsit-o pe nicăieri explicată, dar în urma unor căutări se pare că ei devin utili în cazul unui update de firmware.

 

Montarea decurge în mod obișnuit, singura diferență fiind clemele adaptoare, iar în pachet veți găsi toate accesoriile trebuincioase, mai puțin șurubelnița (ar fi fost prea de tot să o furnizeze și pe aceasta!). Înainte de a instala Windows-ul, intrați în BIOS și asigurați-vă că opțiunea SATA este setată pe AHCI – Nu IDE, iar ordinea de boot-are este următoarea:

  1. 1. Sursa de pe care instalați Windows-ul (CD/DVD sau Flash)

  2. 2. Kingston


Noi am ales instalarea unui Windows 7 64Bit Ultimate de pe un Flash Drive și procesul s-a realizat în doar nouă minute, rezultatul fiind obținerea unui scor de 7.0 în Windows Experience Index în primă fază și aplicații/jocuri trezite din amorțeală în faza a doua. Cu Kingston V+ veți avea șanse reale să prindeți snipa pe serverul preferat și veți scăpa de ”rage-ul” celorlalți participanți la un RTS online (în cazul în care restul componentelor și conexiunea sunt decente).

 

În ordine cronologică, ce am scris mai sus este practic a doua parte a testelor, pentru prima fiind nevoie de un SSD de pe care pierdeam informațiile repetat.

 

Sistemul de test

Sursă

460W Sirtec

Placă de bază

MSI P43 NEO-F (SB: Intel® ICH10 chipset)

Procesor

Intel E8400 @3.0 GHz

RAM

4×1024 MB DDR2 800MHz Corsair (4-4-4-12 2.1V)

Sistem de operare

Windows 7 64bit Ultimate

HDD

Seagate ST3500320AS

 

Aplicațiile folosite sunt CrystalDiskMark 2.2 și HD Tune Pro 4.01, iar ca să vă oferim niște teste comparative pe același sistem am inclus rezultatele obținute pe un Kingston SSDNow de 64GB din seria V și rezultatele lui Seagate.

 

 

CrystalDiskMark2.2

100MB test

 

 

500MB test

 

 

1000MB test

 

HD Tune Pro 4.01

Info

 

Benchmark Citire

 

Benchmark Scriere

 

File Benchmark

 

Extra Tests

 

Random Access

 

Rezultatele de mai sus vorbesc de la sine, dar nu pot cuantifica senzațiile pe care ți le dau Windows-ul și aplicațiile ce așteaptă startul precum niște alergători de sprint la linia de pornire, iar  îndeplinirea sarcinilor uzuale se sfârșesc pe nesimțite (precum declanșarea claxoanelor la culoarea verde), cu conștiinciozitate niponă.

În concluzie, Kingston SSDNow V+ este o alegere excelentă pentru un upgrade PC care să te facă într-adevăr să simți diferența, iar prețul unuia de 64GB este oarecum accesibil, urmând (probabil) să scadă în primăvară-vară, așa că sfatul nostru este să stați cu ochii pe ele dacă vreți un boost de performanță.